Hoe kun je een pakkende inleiding schrijven?
Hoe kun je een pakkende inleiding schrijven?

Als je bent begonnen met je inleiding schrijven en je de eerste regels steeds opnieuw moet lezen, omdat je ze niet meteen snapt: stop! Als je na het schrijven van de eerste alinea het spoor bijster bent: stop! Als je veel zinnen hebt met ‘worden, zijn en hebben’: stop! Als de woorden stopverf worden en niet sprankelen: stop!

Je kunt altijd opnieuw beginnen. En vaak is dat beter dan eindeloos blijven ploeteren op een matige tekst. Probeer een andere invalshoek. Probeer een ander begin. Brutaal. Gewaagd. Misschien iets dat niet waar is maar wel tot lezen uitdaagt. Later mag je weer genuanceerd zijn. Als iedereen wil weten wat je gaat vertellen. Nu ben je een jager, een jager op zoek naar prooi. Je wilt hoe dan ook iets vangen. Raken. Al is het maar voor even.


Bedenk of je nog een leuke quote hebt of op kunt zoeken.

Misschien schiet je een aardige anekdote te binnen of een leuk (waargebeurd) verhaal.

Denk aan je doelgroep. Wie gaat dit lezen? Aan welke taal hebben zij behoefte?

Pas wat verleidingstechnieken toe. Maak het spannend, roep een vraag op, ga (even) over de grens, beloof iets aantrekkelijks.

Denk aan dingen die jij leuk zou vinden, als jij de doelgroep bent. En als je zelf niet tot je doelgroep behoort, iedereen is mens, bedenk dat mensen in het algemeen graag verrast worden.

 

Klik hier!

Posted in inleiding schrijven | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Hoe kun je een pakkende inleiding schrijven?

Comments are closed.